vineri, 7 iunie 2019

Mutat în viață. Viața cu sens - Andy Hertz, Mutat la țară - Viața fără ceas




Mutat la țară - Viața fără ceas e o carte care ar trebui să se afle pe masa de lectură a tuturor celor care au ceva pretenții de la ei doar și pentru faptul că ne vorbește despre cum am putea fi fericiți și o face la modul simplu – să-i zicem o confesiune sinceră a unui prieten foarte bun. Cartea ne “ia de guler” din mijlocul unui oraș aglomerat și poluat și ne duce la munte, în împărăția naturii. Andy Hertz, autorul, ne împărtășește din viața lui de tânăr ambițios plecat din Hunedoara și școlit în Londra, pus pe proiecte mari – în fapt, un vânător de bani – care trăiește experiența mutării la țară în România ca pe o revelație a descoperirii vieții adevărate, o viață fără “ceas”, o viață care nu e trăită pe grabă, o viață în care munca se face cu plăcere și odihna își are rostul ei.
 Autorul ne descrie prima conștientizare a unor zone din natură de parcă un extraterestru crescut doar între betoane și neoane ar fi descoperit o planetă verde și cumva, copii crescuți cu cheia de gât, vedem și noi toate astea prin ochii lui : “În timp ce străbăteam cei zece-cincisprezece metri dintre mașină și ceilalți, parcă timpul s-a oprit și îmi lăsa răgaz să realizez ce am găsit acolo. Am găsit o iarbă de un verde pur, curat, plină de floricele albastre. Am găsit cerul senin și norii, care aveau o formă deosebită și parcă o altă culoare decât cea văzută de jos, din oraș. Am găsit căsuțe din lemn, grajduri vechi, căpițe de fân, cai, vaci, câini și pisici, și păsări nemaivăzute de ochii mei până atunci. Am găsit garduri din piatră și porți din lemn, vatră de foc și apă de izvor. […] Mai sus, aproape de Piatra Corbului, în partea  cealaltă a unui mic gard vechi din lemn, am zărit infinitul, cât o fi fost el de infinit, pentru mine, om trait multă vreme printre clădiri înalte, metrouri, autostrăzi. Oricât de mult aș vrea să îl explic prin cuvinte, nu cred că aș putea. E ca și Transfăgărășanul: dacă n-ai fost acolo, n-ai văzut nimic, pozele pot reda prea puțin. Natura are miros, are vânt, are greieri, frunze care se leagănă și te ating uneori pe frunte, atunci când privești lung, în tăcere, de la umbra vreunui pom. Asta nu vezi în poze. Infinitul e doar acolo sus , când ești și tu acolo. Orice altceva e insuficient.”
Îți vine să spun, parafrazând titlul cărții: Mutat în viață. Viața cu sens. Da, pentru că cei mai mulți dintre noi aleg un concediu de 20 de zile pe an pentru a ne bucura de viața adevărată. Prea puțin pentru suflet, bucuria nu trebuie trăită doar o data pe an. În plus, natura, așa cum o explică Andy, trebuie să facă parte din circuitul vieții noastre  de zi cu zi pentru a ne bucura reciproc de avantaje: omul fericit și liber iar natura mai puțin compromisă, prin plecarea omului din oraș și refuzul de a primi de la industrie mâncarea mai mult sau mai puțin procesată. Omul poate să-și cultive legumele pe care le mănâncă și solul să rămână  sănătos fără o prelucrare chimică masivă cum face industria pentru a hrăni cât mai mulți oameni. Desigur apare aici componenta etică a folosirii resurselor dar ce frumos este când natura te răsplătește cu sănătate!

Cartea mai merge și pe ideea folosirii timpului la țară cu folos, să nu cădem cumva dintr-o extremă în alta și să muncim la grădină  zi lumină :”Ideea este alta: scopul este fericirea, iar diversitatea se împacă bine cu ea, astfel că e bine să faci și altceva. Hrănește-ți trupul și sufletul pe toate căile. Educă-te și schimbă lumea. Fă ceva măreț nu doar prin muncă  ci și prin atitudine, gândire, schimbare. De asta ești aici! Altfel, prin orice ai face, vei supraviețui până la moarte și atât.
Resursele de bani pentru a trăi la țară sunt diverse, trebuie doar să le găsești, pentru că grădina nu-ți poate oferi tot ce ai nevoie. Un venit cât de mic îți asigură echilibrul atât de necesar. Cine poate să găsească acest echilibru a câștigat o bătălie grea: “Oamenii vor înțelege tot mai clar că nu au nevoie de mașină de lux, ci poate de o bicicletă, că nu au nevoie de vilă, ci de confort, că nu au nevoie de haine scumpe, ci de îmbrăcăminte, vor înțelege că multe rele au venit în viața lor prin promovarea și îmbrățișarea falselor valori, iar cele reale nu numai că sunt gratuite, dar chiar sunt adevărate daruri ale vieții: timp, familie, dragoste, libertate, pace, prietenie,bucuria de a trăi.”
Nu o mai lungesc cu citatele: până apare cartea în biblioteci (și sper să se întâmple cât mai repede), o puteți comanda la editura Berg așa cum am făcut și eu. Merită din plin și unora poate să le schimbe viața, așa că vă urez conștientizare ușoară!



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu